advertentie

dinsdag 20 augustus 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 41

Wist je dat slakken grote aardbeienliefhebbers zijn? Soms denken mensen dat als je de trossen opbindt, dat de slakken dan niet bij de aardbeien kunnen. Ik zou daar maar niet aan beginnen, want het opbinden van trossen zorgt voor trosbreuk en de slakken lachen erom. Die komen via de bladeren toch wel bij de aardbeien.

De beste manier om slakkenschade te voorkomen is te zorgen dat slakken de reis naar de aardbeien niet prettig vinden. Een barrière van kale onbegroeide en losse grond tussen je aardbeienveldje en de slootkant of het grasveld helpt al iets. Materiaal op de grond leggen wat kietelt aan slakkenbuikjes is ook iets wat helpt, mits het droog is. Als je de planten niet te dicht bij elkaar plant kan de wind er tussendoor en droogt het kriebelspul snel op. Om te beginnen is tarwestro aan te bevelen, maar dat is nog niet genoeg. Van een student van de Aardbeienacademie hoorde ik dat een laagje scherpe kippengrit rond de planten strooien ook helpt. Gebroken eierschalen helpen als je een paar plantjes hebt, maar voor een heel veld moet je wel veel eieren eten. Flink wat scherpe dennennaalden rond de planten gestrooid, schijnen ook niet prettig gevonden te worden door slakken.

Van het slakkenfront hoor ik regelmatig goede geluiden wanneer er bier ingezet wordt. Als je bekertjes met bier ingraaft dan lok je daar de slakken mee en verdrinken ze in het ruime sop. Voor elke paar vierkante meters aardbeienveld is wel een bekertje bier nodig,

Kikkers en padden, spitsmuizen en egels zijn ware liefhebbers van slakken, dus als je die in je tuin hebt, helpen ze gratis een handje mee. Kippen ook, maar die zou ik niet loslaten tussen de aardbeien. Dan blijft er van het aardbeienveldje weinig over.

Rondom de planten het zaakje droog proberen te houden werkt uiteindelijk het beste tegen slakken. In combinatie met andere maatregelen die het voor de slakken niet leuk maken is het slakkenprobleem meestal klein te houden. Mocht er desondanks toch veel slakkenvraat zijn, dan kun je handmatig de slakjes verwijderen en ze eventueel een eind verderop weer loslaten. Maar dat slakjes verzamelen is monnikenwerk. Ze zijn goed in verstoppertje spelen.

O ja, de planten hangend telen, dat kan natuurlijk ook, tegen de muur, op een soort tafel, in een hangpot of hanggoot. Zolang je er geen slakkenglijbaan bij zet, gaat het goed.

Welkom op de AardbeienacademieGeen opmerkingen: