advertentie

dinsdag 27 augustus 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 48

Wist je dat aardbeien nog steeds allemaal één voor één met de hand geplukt worden? Een aardbei is een tere vrucht die ook bij het plukken in de watten gelegd moet worden. Bijna letterlijk, want in de meeste aardbeiendoosjes ligt tegenwoordig een stukje bubbeltjesfolie op de bodem. Dat is om tijdens het transport van aardbeien een deel van de schokjes op te vangen. Ook tijdens het plukken zelf is het de bedoeling dat er geen drukplekjes ontstaan. Dat gebeurt vaak als er teveel aardbeien in één hand gehouden worden en ze daardoor tegen elkaar gedrukt worden. Die drukplekjes zorgen ervoor dat aardbeien er na een dag al niet mooi meer uitzien en sneller gaan rotten.

Veel aardbeienrassen kun je op een handige manier van het steeltje 'afrollen'. Als je dat kunstje eenmaal goed in je vingers hebt kun je heel snel plukken en blijft de aardbei toch onbeschadigd. In de doosjes in de winkel zie je dat er bij de meeste aardbeien geen steeltje meer aan zit. Die zijn er dus afgerold. Aardbeien kun je natuurlijk ook met je nagels plukken, of zelfs met een schaartje. Dat plukt een stuk minder snel. Het ziet er met een steeltje ook heel anders uit en die aardbeien zijn handiger om bijvoorbeeld in chocolade te dopen. Dan fungeert het steeltje als handvat.

Zo'n 15 jaar geleden zag ik het eerste prototype van een aardbeienplukrobot in werking. Het apparaat slaagde erin de rijpe aardbeien te vinden en ze af te plukken, maar vervolgens belandden ze in een soort stofzuigerslang. Tja, dan komt er dus prut aan de andere kant uit. Ooit zal er wel een aardbeienplukrobot komen denk ik, die de aardbeien ook netjes en onbeschadigd weglegt. Vooralsnog zijn mensenhanden echter nog vele malen sneller dan zo'n machine. Een plukrobot biedt ook kansen, vooral als zo'n apparaat de aardbeien kan sorteren op smaak. Een robot kan ook 24 uur per dag werken. Zou wel cool zijn, als je 's morgens wakker wordt, dat er dan al een vrachtwagen vol aardbeien klaarstaat.

Welkom op de Aardbeienacademie

Geen opmerkingen: