advertentie

zaterdag 17 augustus 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 38

Wist je dat aardbeien en aardappelen geen vriendjes van elkaar zijn? In veel particuliere tuintjes worden zowel aardappelen als aardbeien geteeld. Het gaat vaak fout met de aardbeien als ze zijn geplant op grond waar als voorteelt aardappelen hebben gestaan. Zoals vele andere gewassen zijn aardappelen een prima waardplant voor de bodemschimmel Verticillium dahliae. De aardappelplanten lijden daar zelf niet echt onder, dus die schimmel kan zich razendsnel vermeerderen met behulp van de sappen van een aardappelplant. Na de oogst van de aardappelen blijft er een hele berg schimmelsporen achter in de grond.

Aardbeien zijn ook waardplant van Verticillium dahliae, met het verschil dat aardbeiplanten het loodje leggen als ze zwaar zijn aangetast. De schimmel groeit in de houtvaten van de aardbeienplant en die houtvaten slibben op die manier langzaam dicht. Vergelijk het maar met dichtslibbende aderen. Zolang de plant heel rustig kan groeien en er niet zoveel van hem gevraagd wordt zie je er vaak niet zoveel verkeerds aan.

De genadeklap komt meestal op het moment dat de eerste bloemetjes uitgebloeid zijn. Dan wordt er ineens heel veel van de aardbeiplant gevraagd om de aardbeien groot te brengen. De plant moet veel water richting de vruchten gaan pompen, maar door de dichtgeslibde houtvaten lukt dat niet. De plant verwelkt dan ineens en je kunt de aardbeienoogst wel vergeten. De kwaal wordt daarom ook wel Verwelkingsziekte genoemd. Niet alle rassen zijn even gevoelig. Het meest geteelde ras Elsanta is in elk geval wel gevoelig.

Dus, na een aardappelteelt moet je géén aardbeien planten!

Welkom op de Aardbeienacademie






Geen opmerkingen: