advertentie

zondag 25 augustus 2013

Aardbeienacademie - wist-je-datje 46

Wist je dat een allergische reactie na het eten van aardbeien meestal te maken heeft met het stofje histamine dat in de pitjes van aardbeien zit? Afspoelen onder de koude kraan helpt dan ook niet. Even dompelen in heet water helpt wellicht een heel klein beetje, omdat er ook histamine in het waslaagje om de pitjes zit en dan zou je de histamine er iets af kunnen spoelen. Histamine is overigens een stofje dat het lichaam nodig heeft en ook zelf aanmaakt als signaalhormoon voor de bloedsomloop. Ook veel ander fruit als kiwi, frambozen, ananas en avocado bezitten relatief veel histamine. In vis, varkensvlees, tomaten, zuurkool en champignons zit het ook, om maar eens wat producten te noemen. Drop, soja en chocolade kunnen er ook wat van.

Voor wat de aardbeien betreft zou het wellicht een oplossing zijn als de pitjes er makkelijk van afgehaald konden worden. Toevallig was ik eens in Italië waar ik bij een bedrijf kwam waar ze het aardbeienvruchtvlees en de pitjes van elkaar scheidden. De net geplukte aardbeien gingen daar over een lopende band door een vriestunnel met vloeibare stikstof of een vergelijkbaar berekoud goedje. Doordat de aardbeien ineens bevroren werden sprongen de zaadjes er allemaal vanaf. Die zaadjes werden opgevangen en verpakt in dozen, waarna ze naar een ijsfabriek gingen om er zogenaamd aardbeienijs van te maken. Een soort van nep-aardbeienijs met aardbeienpitjes om het echt te laten lijken....

Nu ben ik geen allergiedeskundige, maar wellicht dat ontpitte aardbeien voor een stukje de oplossing kunnen zijn voor mensen die heel graag aardbeien zouden willen eten maar het nu niet kunnen.

Welkom op de Aardbeienacademie


Geen opmerkingen: